Často sa zamýšľam nad tým, aké joby u nás v Elite robíme. Skladám si z toho mozaiku, v čom sme dobrí a kde by sme mali pridať. Nie je to hĺbková analýza, skôr tým vypĺňam krátku chvíľu filozofovania. Tieto veci sú samozrejme zložitejšie a súvisia s celkovým pozicioningom firmy, plánovaním a biznis stratégiou. No niekedy ich neovplyvníte a dejú sa prirodzene. A o tom by som rád napísal pár riadkov.  

Poslednou dobou sa nám v Elite deje čosi veľmi príjemné a zároveň zaujímavé. Napriek tomu, že veľa energie investujeme do marketingovej roboty a denne strávime kopec času prípravou kampaní pre O2 SK, návrhmi strategií pre VÚB, netradičnej komunikácie pre ZSE, social mediami pre Tesco Mobile alebo videami pre Bioderma, stále viac k nám prichádzajú zadania, o ktoré sme priamo nebojovali. Čo je to priamo nebojovali? No jednoducho nás nestáli nervy, pot a krv v tendroch a klienti nás oslovili priamo. Zadania, ktoré nie sú o vzťahoch, ale o našich silných stránkach a výsledkoch. A o to viac si ich ceníme.

zse

A čo to teda tie skvelé projekty sú? Ide o veľké digitálne projekty, ktoré sú na rozhraní marketingu a IT sektora a sú často technicky náročné. Od začiatku roka sme ich absolvovali viac ako 15.

Pre Nadáciu ZSE sme vybudovali web s robustným administračným rozhraním na prijímanie, správu a hodnotenie grantových projektov. Ďalším skvelým príkladom je projekt O2 Datomat. Online aplikácia, ktorú sme len nedávno spustili s O2 CZ. Vďaka nej majú zákazníci možnosť bezplatne získať dáta. Stačí byť aktívny alebo si zahrať jednoduché hry priamo v aplikácii. Za easy mechanikou sa však skrýva zložitý algoritmus a stovky hodín plánovania, analýz a náročnej technickej práce.  

A podobných projektov by som mohol vymenovať oveľa viac. Mobilná aplikácia BIODERMA Pharmacy, Raiffeisen Artur na hokeji, O2 Inspirace a mnohé ďalšie. Všetky majú jedno spoločné. Zložité technické riešenie, náročné na analýzu, programovanie a project management.  

Nie je náhoda, že nám podobné projekty idú od ruky. Napriek tomu, že sme srdcom marketéri, silné technologické jadro je stále v nás. Elite pred 10 rokmi vznikol ako technologická firma a silný IT background sa snažíme neustále udržiavať. Aj preto nám budú vždy tieto projekty blízke. Sú náročné, ale vždy sa veľmi tešíme, keď príde zadanie zas a zas.   

rb_hockey-ms_hp-nehraje-se-reminder

Koniec koncov, najlepšia práca je tá, ktorá vám po jednom projekte vytvorí nový projekt a neskôr ďaľší a ďaľší a vy si uvedomíte, že byť v niečom odborník sa naozaj oplatí. 

A čo ten futbal? To je úplne jednoduché.

Keď som bol malý, hrávali sme za domom na prašnom hlinenom ihrisku futbal. Pamätám si, ako sme sa delili medzi tímy. Náhodne sme spomedzi seba vybrali 2 kapitánov a tí si postupne vyberali svoj tím. Každý chcel prirodzene dosiahnuť čo najlepší výsledok a vyhrať, a tak sa vyberali najprv tí najlepší (chvalabohu, mi to celkom išlo a darilo sa mi byť medzi prvými na rane). Občas tam zohrala rolu nejaká malá „politika“, keď sa jednému z kapitánov páčila sestra nešikovného kamoša a pre dobré renomé ho o jedno – dve kolá upresnostnil. Ale suma sumárum, ten prirodzený výber vždy fungoval, pretože každý chce mať pri sebe parťáka, ktorý je v tom, čo robí buď najlepší, alebo aspoň jeden z najlepších.

A takto to funguje aj pri našich veľkých digitálnych projektoch.

Detaily o konkrétnych projektoch, ktoré sme v poslednej dobe zmákli a čo nás pri tom postretlo, vám dáme vedieť už čoskoro v ďalšom blogu.