Začiatok môjho príbehu: pondelok, 9:00, Mikulášska 5. Trošku stres a mnoho očakávaní. Sama som nevedela, čo príde a čo ma neminie. Vyjsť hore schodmi do Elitu pod hrad nebola žiadna sranda. Ranná káva ako povinná jazda a potom prišli tváre a mená nových kolegov. Po úvodných formalitách maily, maily a ešte raz maily. Hromada mailov, ktoré sa stali každodennou realitou, ma v prvý deň naozaj zaskočili. Ale práca v agentúre je už taká. Je to boj a ja som prišla bojovať – o svoj kúsok miesta v reklamnom svete! 🙂

Dnes mám za sebou 3 mesiace a môžem to celé zhodnotiť. Pracovný stereotyp v Elite? Nie, také som nezažila. Vždy prichádzajú najrozmanitejšie zadania, vymýšľajú sa všemožné posty, píšu sa rôzne články, rozpráva a nadáva sa vždy na iné veci a hrá iná hudba.

Je tu veselo, rušno, farebne a prívetivo. Interiér je krásne pomaľovaný. Nikto sa nemračí, veď prečo by to robili, keď svoju prácu a kolegov majú radi? Celý team má príjemný a prívetivý výraz. Ale ak by som mala byť úplne presná, skôr by som použila slovo kolektív priateľov. Kolegovia a priatelia. Ochotní, kamarátski a vždy pripravení pomôcť a poradiť. Často ma usmerňovali, radili mi a naozaj veľa ma naučili. A samozrejme, aby som nezabudla na najmenšieho člena teamu, psíka Maxa. Z neho som bola namäkko každý deň.

peta 2

Ale dosť bolo dojmov, fakty sú dôležitejšie, takže prečo som tam bola? Stážovala som. Jednoduchý pojem, ktorý pre študenta znamená veľa. O Elite som samozrejme vedela, no ani vo sne mi nenapadlo, že by som sa mohla podieľať na ich super projektoch a prinášať aj vlastné nápady a postrehy.

Naučila som sa mnoho. Rozobrať vety na franforce a poskladať ich tak, aby sa hodili do každého postu či článku. Viac a sústredenejšie premýšľať a nerozptyľovať si pozornosť ničím iným (okej, mojkanie s Maxom sa neráta). Rýchlejšie sa rozhodovať a skenovať niekoľko textov naraz. Vyznať sa medzi klientmi, naučiť sa ich požiadavky, tone of voice a prispôsobovať texty k ich štýlu. Pustiť si uzdu fantázie pri vymýšľaní selfproma. Vypiť 3 čierne čaje v priebehu doobedia. Vážne sa tváriť v zasadačke, vtipkovať s fanúšikmi klientovho FB, držať sa postplánov, jesť cukríky po obede, čítať medzi riadkami.

Človek toho za 3 mesiace stihne veľa. Okrem práce, sa napríklad potknúť na schodoch do Elitu, zastrieľať si do šéfa na lasertagu, po práci si vypiť vínko s kolegami na terase, či zacvičiť si v eliťáckom bare-posilke-whatever. Hlavne som však spoznala skvelých ľudí a to ma z toho všetkého letného stážovania teší najviac. Elite mi ukázal cestu, ktorou chcem ísť a utvrdil ma v mojom snažení.

Rozdiel medzi školou a praxou je mega – giga obrovský. K tomu, aby som sa naučila, ako to naozaj vyzerá v reálnom pracovnom živote, mi stačila stáž o niekoľkých mesiacoch v reklamnej agentúre. Naučila som sa viac ako za celé dva roky na výške. Za týždeň mi boli jasné veci, o ktorých sme na seminároch hlboko teoretizovali, no nikdy som si ich nevyskúšala. Za mesiac som prehodnotila svoje postoje a ciele a viem, kam smerovať v budúcnosti. Ale aby som tú školu až tak nepodkopávala, musím povedať, že všetko, čo som sa v nej naučila mi aj pomohlo. Stáž v Elite pre mňa znamenala najlepšie strávený voľný čas. Ako študentka som nadobudla prax, ktorú mi už nikto nevezme. Btw., príbeh nekončí. V Elite si ma nechali a všetky tie super veci budem zažívať aj naďalej.

_ _ _ _

Tiež si študent? Máš chuť písať posty a články, venovať sa social médiám a okúsiť chuť reklamnej brandže? Neotáľaj, opráš CV a napíš nám na: marian.hlinka@eliteml.sk