Instagram ide hore a mnoho ľudí na ňom dnes trávi viac času ako Facebooku. Rozhodli sme sa preto položiť otázky Slovákom, ktorí to na tejto sociálnej sieti vedia. V sérii článkov „Pýtame sa slovenských instagramerov“ vám posunieme tipy na to, ako zbierať followerov na Instagrame, kde konkurencia nie je malá. Práve naopak.

Dnes sme vyspovedali profesionálnu fotografku a vášnivú cestovateľku – Miriam Rajčániovú. Odhalila nám svoje začiatky kariéry fotografky, to, ako pristupuje k sociálnym sieťam a prezradila aj svoje cestovateľské a necestovateľské plány do budúcna.

Instagram: 11,7 k followerov

Facebook: 21,2 k fanúšikov

YouTube: 1044 odberateľov

https://www.instagram.com/p/BLqfepZgoK-/?taken-by=miriamphoto

1. Ahoj, Miriam. Predstavíš sa nám na úvod?

Ahojte, volám sa Miriam a som vášnivou fotografkou a cestovateľkou. Fotografovaniu som sa začala venovať vo svojich 18tich rokoch a baví ma to do dnešného dňa, takže takmer 12 rokov. Cestovanie je taktiež neodlúčiteľnou súčasťou môjho života, ktoré mi prinieslo obrovské bohatstvo zážitkov a skúseností. Vytváram aj videá z mojich ciest, ktoré oslovujú tisíce ľudí z celého sveta. Som človek, ktorého baví život, rada sa delím o moju fotografickú tvorbu, cestovateľské fotografie a videá s mojimi fanúšikmi – a teda o môj život s úsmevom na perách a sny, ktorých sa nesmieme vzdať.

https://www.instagram.com/p/BbhH1abB2w4/?taken-by=miriamphoto

2. Ako si sa dostala k foteniu a cestovaniu? Rozhodla si sa, že by bolo dobré svoje cesty zdokumentovať alebo prišlo cestovanie neskôr?

Fotenie prišlo celkom prirodzene nakoľko máme v rodine hneď niekoľko kreatívne založených ľudí, takže moja cesta ku kreativite viedla cez objektív fotoaparátu. Portréty patria k mojim najobľúbenejším, či už sú umeleckého alebo štylizovaného žánru, no bavia ma aj prirodzené, viac-menej, dokumentárne portréty. Mala som možnosť fotiť v Laose, Kambodži, Filipínach a na mnohých ďalších miestach, takže fotografia a nadšenie k cestovaniu sa tak nejak prepojili a stali sa pre mňa jednou veľkou láskou.  

3. Ktorý kanál ti funguje najlepšie a ktorý ťa najviac baví?

Facebook  a Instagram ma nesmierne bavia, nakoľko mám vždy veľké množstvo fotografií, s ktorými sa rada podelím. Na Facebooku figurujem už dlhšie a preto je počet mojich fanúšikov tam o niečo vyšší, ale osobne uprednostňujem viac Instagram. Baví ma jeho obsah a výhradné zameranie na fotografie. YouTube využívam len na moje cestovateľské videá, takže aktivita na mojom kanáli je najmenšia, ale baví ma rovnako. Je veľmi príjemné vidieť pozitívne reakcie stále vyššieho počtu ľudí na obsah, ktorý pridávam.

https://www.instagram.com/p/BbE3PS6hEJM/?taken-by=miriamphoto

4. Oslovili ťa nejaké značky za účelom ich propagácie na tvojich sociálnych sieťach? Ak áno, ako vyzerá forma spolupráce so značkami?

Bola som oslovená o spoluprácu niekoľkokrát, ale nakoľko ma produkty veľmi nezaujali, nepostúpila som ďalej v spolupráci, až na jeden, možno dva produkty. Spolupráca s jednou z týchto značiek bola zaujímavá, pretože sa jednalo o produkty každodenného života a ich propagácia bola celkom prirodzená a chutná. Snažila som sa o zaujímavé fotografie seba a spomínaného produktu, ktoré som neskôr uverejňovala na mojom instagrame v sekcii „Príbeh“ a nie v mojej galérii. Do budúcna si viem niečo takéto predstaviť, ak ma daná značka zaujme. Najlepšie čokoľvek spojené s fotografovaním alebo cestovaním. 

5. Živí ťa hlavne fotenie klientov. Dokážu sociálne siete pokryť aspoň časť nákladov na tvoje cestovanie?

Keď som s fotografovaním začínala, sociálne siete ešte nemali takú silu, ako majú dnes. Klienti prichádzali aj tak, pretože si svoje pozitívne skúsenosti predali medzi sebou. Mnoho ľudí ku mne prichádza stále v rámci dobrých referencií od predchádzajúceho klienta, no sociálne siete pridávajú tejto skutočnosti oveľa väčší rozmer a silu. Spájajú sa so mnou ľudia, ktorí by ku mne cestu zrejme ani nenašli, keby nebolo sociálnych sietí, nakoľko sú niekedy aj z iných štátov. Takže, ak sa na to pozrieme z tohto pohľadu, tak sú dnes sociálne siete nevyhnutnosťou pre určité zviditeľnenie v spoločnosti, ktorá považuje výskyt sociálnych sietí za samozrejmosť.

https://www.instagram.com/p/BhJu5aCgeN9/?taken-by=miriamphoto

6. Môžeš dať našim čitateľom tipy na to, ako sa presadiť na Instagrame? A naopak. Čo neodporúčaš robiť na Instagrame? Je niečo, čo ti pomohlo k rapídnejšiemu nárastu followerov?

Mojim cieľom nikdy nebolo sa nejako presadiť. Neskutočne ma tešia pozitívne reakcie a záujem publika na to, čo prinášam do sveta sociálnych sietí. Baví ma byť aktívnou na sociálnych sieťach a byť sama sebou, takže ak by som akokoľvek mohla niekoho inšpirovať, tak by som uviedla len zopár bodov.

Určite je dôležitá kvalita príspevkov. Je potrebné zamerať sa na niečo, v čom človek vyniká a dokáže to správne a zaujímavo odprezentovať. To neznamená pridávať 3 a viac príspevkov denne. Instagram je v prvom rade o fotografiách a zaujímavá fotografia vyvolá prirodzene záujem. Ja taktiež nepridávam len fotografie zo svojich ciest, ale snažím sa meniť tému príspevkov, aby som oslovila širší počet publika. Kvalita teda vyhráva nad kvantitou. Niektoré príspevky zaujmú viac ako iné a čím sú zaujímavejšie, tak sledujem aj vyšší nárast followerov. Ja si potrpím na príspevkoch, ktoré lahodia očiam a tak sa stránim profilov, ktoré sú len ďalšou kópiou s nekvalitnými fotkami alebo obrovským počtom selfie. Taktiež mi nie je sympatické, keď sa niekto na každej fotografii snaží o predaj a reklamu nejakého produktu.

https://www.instagram.com/p/BiPQ1VbgW4X/?taken-by=miriamphoto

8. Za posledné roky stále viac ľudí cestuje. Myslíš si, že na to mali vplyv aj sociálne siete ako Instagram? 

O tomto som viac menej presvedčená, že na tom majú sociálne siete veľký podiel. Keď som začínala so svojimi prvými cestami, asi 6 rokov dozadu, sem-tam som dostala nejakú milú správu, že som daného alebo daných ľudí inšpirovala k cestovaniu. V súčasnosti už ani nedokážem odhadnúť počet ľudí, ktorí sa mi rozhodli napísať. Musím sa priznať, že ma takéto správy neskutočne tešia. Najväčší boom prišiel po mojej ceste na Filipíny dva roky dozadu. Ľudia ma doslova bombardovali po mojich príspevkoch o Filipínach a veľa z nich mi posielalo fotografie a ďakovali, že som ich mojimi príspevkami inšpirovala natoľko, že sa na dané miesta vybrali aj oni. Takže im aj touto formou chcem poďakovať za krásne slová, ktoré mi vždy vyčaria úsmev na tvári.

https://www.instagram.com/p/BO459aCghCu/?taken-by=miriamphoto

9. Cestovanie je veľkou časťou tvojho života. Máš vysnívané krajiny, ktoré si ešte nenavštívila, ale rada by si sa tam v budúcnosti dostala? A naopak, ktorá krajina ťa vôbec neláka? Ktoré miesto by mal každý človek vidieť?

Najradšej by som videla celý svet. Lákajú ma krajiny, ktoré si ešte stále dokázali zachovať svoju skutočnú identitu a človek sa počas ich návštevy cíti, že vdychuje inú kultúru, to niečo iné každou minútou bytia tam. Veľmi sa ešte chcem vrátiť (po tretí raz) na Filipíny, na čo najviac odľahlé miesta. Taktiež snívam o krajinách ako je Papua a Nová Guinea, Nepál, Madagaskar, ale taktiež krajiny ako Panama, Brazília či Hawai.

Neláka ma napríklad Omán, Rusko či Kórea, ale je veľmi ťažké pre mňa určiť, ktoré krajiny ma nelákajú, keďže by som išla zrejme všade. 

Osobne som sa zamilovala do Filipín, Japonska, Indonézie (nemyslím tým Bali), odporúčam!

10. Daj nám tip na 3 Instagramy, ktoré ťa pravidelne inšpirujú svojím obsahom.

Mám veľmi rada príspevky od Chiara Ferragni, Hannah Stocking, National Geographic, The Philippines a už sa asi zastavím, pretože je ich viac ako tri ☺

11. Máš nejaký cieľ do budúcna? Akým smerom by si sa rada uberala v oblasti sociálnych sietí, fotenia a cestovania?

Cieľov mám veľa. Chcela by som mať čoraz širšie publikum, ktoré bude mať aj naďalej radosť z mojich príspevkov, s týmto asi neprestanem, pretože plánujem pridávať aj ďalšie novinky. Taktiež plánujem s výstavbou druhého ateliéru, môj prvý je na Slovensku a druhý bude v Anglicku, s výstavbou sa už vlastne aj začalo, takže držte palce. Plánujem teda viac fotiť už aj v Anglicku, ale súčasne pokrývať aj slovenský trh (cestovanie mi nikdy nerobilo problém). No a moje dobrodružtsvá na cestách len tak neskončia, momentálne sme vo fáze rozhodovania, kam sa vybrať najbližšie. Jednoducho si chcem udržať životný štýl ako doteraz a byť šťastnou, pretože doteraz mi tieto kombinácie a rozhodnutia priniesli do života len úžasné možnosti, radosť a zážitky, či už to boli fotenia, cestovanie a aj sociálne siete, nakoľko som vďaka nim spoznala kopec úžasných ľudí.

https://www.instagram.com/p/BRLd9XIBOGh/?taken-by=miriamphoto

A ak máte tip na slovenského instagramera, ktorého by sme mali vyspovedať, dajte nám vedieť.