Mobilná aplikácia by v prvom rade nemala kopírovať funkcionalitu webstránky, ktorú už určite máte aj v responzívnej verzii pre mobilné zariadenia. Mala by byť naopak doplnkom s pridanou hodnotou. Aplikácie nie je dobré stavať na širokom spektre funkcií. Lepšie je sústrediť sa na konkrétnu činnosť a tú priviesť k dokonalosti. Výborným príkladom je naša aplikácia FESTBEER. Informácie, ktoré obsahuje, by ste mohli nájsť aj na webstránke. Ale webstránka vám nepošle notifikáciu na vybraného interpreta a ani vás neupozorní na začiatok jeho koncertu. Tak isto vám napovie, aká je čakacia doba pri pivných stánkoch. S aplikáciou si viete priamo skontrolovať, či stíhate aj pivo, aj vystúpenie. Navyše je dobre ovládateľná aj po niekoľkých pivách. 🙂

V prvom rade treba povedať, že mobilné aplikácie a webstránky sa nevyužívajú na rovnaké účely. Na webstránke hľadáme konkrétnu informáciu, overujeme si fakty a podobne. Mobilnú aplikáciu naopak využívame pre jej špecifickú vlastnosť alebo na konzumovanie pravidelného obsahu. Je jednoduchšie kliknúť na ikonu 9gag aplikácie pre rýchle zobrazenie funny GIF-iek, ako zdĺhavo zadávať adresu do prehliadača.

V čom majú aplikácie navrch oproti webu?

Hlavným prínosom natívnych aplikácií je to, že sú úzko spojené so smartfónom.

Vedia priamo využívať:

  • hardware zariadenia (napr. fotoaparát, GPS)
  • funkcie operačného systému (push notifikácie)
  • jeho výkon (3D zobrazovanie, Augmented reality).

Tieto vlastnosti síce zvláda aj mobilný prehliadač (napr. Chrome), ale pre používateľa je to komplikovanejšie, menej spoľahlivé a nemá z toho prvotriedny zážitok.

V čom sú teda aplikácie výnimočné?

Hlavnou výhodou je rýchla dostupnosť. Vytiahnem smartfón z vrecka a aplikácia je dostupná na ploche už po odblokovaní. Často človek nájde medzi aplikáciami aj takú, ktorú už dlhšie nepoužil, a otvorí si ju. Alebo sa aplikácia môže pripomenúť sama pomocou push notifikácií s aktuálnymi informáciami.

Aplikácia dokáže pracovať a spracovávať dáta aj na pozadí. Pre klienta O2 sme napríklad do aplikácie O2 Extra výhody zapracovali funkciu zobrazovania najbližších výhod v okolí. Aplikácia podľa aktuálnej polohy hľadá výhodné ponuky v blízkosti používateľa a upozorní na ne push notifikáciou. Ľudí nespamujeme – upozorníme ich iba na relevantné ponuky podľa osobných preferencií.

Online / Offline

Mozog väčšiny aplikácií beží na serveri, čo ale neznamená, že musíte byť nutne pripojený na mobilný internet. Aj keď výhodou pre aplikáciu je určite aj to, že dnes má internet v smartfóne už väčšina populácie. Naopak, nevýhodou bývajú obmedzené objemy dát v balíčkoch operátorov.

Inteligentná aplikácia nepotrebuje pripojenie po celý čas jej využívania. Jadro, logika aplikácie je dostupná v telefóne vždy. Dáta zo serveru si vie u seba cache-ovať” a pri nedostupnosti ich využívať, čiže netreba dáta obnovovať každú sekundu. Stačí aj raz za hodinu, alebo aj raz za 24 hodín. A aj to iba v prípade, ak aplikácia dáta naozaj potrebuje.

Natívne aplikácie je možné používať aj offline, bez internetového pripojenia. Pri slabom alebo žiadnom internetovom pripojení môžu mať stále prínos a poskytovať užitočné funkcie. Nevyhnutné dáta môže mať aplikácia uložené a prístupné od poslednej komunikácie so serverom. V niektorých prípadoch dokonca internet vôbec nie je potrebný – tu by napríklad webstránka nepochodila.

Native feeling

Správne navrhnutá aplikácia využíva navigačné prvky, gestá a zásady mobilného operačného systému, na ktorý je už používateľ zvyknutý. Používateľ sa v aplikácii nestratí a ovláda ju spôsobom, ktorý mu je z iných aplikácií blízky.

S vývojom aplikácií máme našťastie bohaté skúsenosti. Vďaka tomu, že pracujeme pre rôznych klientov, vieme vytvoriť unikátne aplikácie s vysokou pridanou hodnotou. Neveríte? Dohodnite si s nami stretnutie. Pri kávičke vám radi povieme viac. Alebo si pozrite našu stránku s realizovanými aplikáciami: https://www.eliteml.sk/mobilne-aplikacie/