Národným športom v slovenskej reklame je tendrovať. Veľa, všade a dlho… agentúry aj klienti si už tak nejak zvykli a prispôsobili tomu svoje fungovanie a tímy. Aj my športujeme. Nie všetky tendre sú však rovnaké. V Elite účasť v nich často zvažujeme, pretože svoj čas si dosť vážime.

Preto nás začiatkom roka 2018 potešila pozvánka do výberka na reklamnú agentúru pre Slovnaft. Objemovo tender príťažlivý asi pre každú reklamku na SK trhu, dve naozaj pekné kreatívne zadania, s víziou ďalších zaujímavých projektov. A tak sme si povedali, že do toho ideme všetkými desiatimi. Navyše sa nám páčila predstava porovnať si sily s tými najlepšími v našej brandži.

Celý tender sa odohral v troch kolách. Po prvom, v ktorom sa zadanie posielalo, sme sa dostali v druhom k osobnej prezentácii našich riešení, predstaveniu tímu a obhájeniu si svojich nápadov. Po ňom nastala neistota a čakanie, či postúpime ďalej. Po dlhých 2 mesiacoch, ktoré od úvodného zadania ubehli, sme si na osobnom stretnutí v Slovnafte vypočuli, že sme sa stali víťazom tendra a takmer ihneď dostaneme na starosť kampaň na futbalový Superpohár.

A niekde tu sa začal príbeh našej peknej kampane s rozpačitým koncom. Keď sme na tender doniesli koncept “Zavolaj otca na futbal”, vedeli sme, že je to pecka. Občas prídu také tie nápady, ktorým od začiatku 100%-ne veríte a toto bol jeden z nich. Úspech nám to len potvrdil a tak sme sa pustili do prác. Keďže v kampani sme propagovali Česko-slovenský Superpohár, ako hlavnú hviezdu sme si vysnívali legendu česko-slovenského futbalu, Antonína Panenku. Práve jeho mal v našej kampani pozvať na finále medzi Slaviou Praha a Slovanom Bratislava jeho syn.

Keď som sa s Antonínom Panenkom spojil prvýkrát telefonicky a narýchlo vysvetlil o čo ide, veľmi priateľsky a pohostinne ma pozval do vesnice u Prahy. Samozrejme do hospody. Sadám do auta a mierim smer Praha. Cítil som sa nervózne ako puberťák, ktorý čaká na frajerku, keďže si túto legendu futbalu neskutočne vážim a jeho “vršovický dloubáček” z ME 1976 som videl minimále 500x. A tajne som dúfal, že si ho možno niekedy s Panenkom aj kopnem…

Tónovi sa náš koncept veľmi páčil, dohodli sme sa pomerne rýchlo a aby sme nestrácali čas, oslávili sme to jedným “oroseným” a podebatovali o futbale kedysi a dnes. Dozvedel som sa napríklad, akú odmenu dostal za slávnu penaltu, prečo zavrel cukráreň, koľko detí prišlo minulý rok na nábor do Bohemky a či má rád Slaviu Praha (nemá) 🙂 Keďže v telke išiel futbal a on sa už ponáhľal za kamarátmi pred obrazovku, museli sme sa rozlúčiť. Zážitok celkom slušný a čo sa mňa týka, kampaň sa už ani nemusela robiť 🙂 Ale vážne. Na stole zadanie, timing masaker.

Prežili sme pekelný čas, aby sme v maximálnom nasadení spolu so Zuzkou a Danom z Laurinc Studio nachystali počas týždňa všetko možné aj nemožné od lokácií, dresov, lôpt, oblečenia, ďalších rekvizít, techniky, súhlasov a zmlúv, počasia a neviem čo ešte. No kde je vôľa, tam je cesta a vďaka enormnému nasadeniu a chceniu u nás v Elite, u klienta aj v produkčne,j sa nám podarilo točiť načas. Začíname o 7 ráno v dedinke pri Prahe, kde paradoxne točíme záverečnú scénu spotu a máme photoshooting. Keďže všetko ide ako má a máme štandardne 1,5 meškanie :), ale čas nepustí a o 13 musíme byť na štadióne Bohemky, kde natáčame spomienky a scény z ihriska a štadiónu. Kým Laurincovci točia, my s Maťom a Peťom riešime úpravu scenárov na ďalší deň, kedy nás ešte čakajú minispoty, pozvánky na zápas s hráčmi Slavie. Priestor na nejaké “nestíhame” absolútne neexistuje.

Presúvame sa do blízkej hospody, kde máme viac kludu na písanie, a okrem toho tam majú řebírka a orosené. Čas beží ako šialený a kým nám sa podarilo dokončiť svoju prácu, vedľa na štadióne by mali mať o pár scén viac. A aj mali. No nie len to! Kým my sme trpeli nad scenármi a pivom, zvyšok tímu mal krátku pauzičku. A čo robili? Zahrali si futbal s Panenkom. Režisér Dano mu dokonca chytil penaltu… A my sme boli v hospode. V hospode! Pri pive!! A scenároch!!! :-/ Tento moment predýchavam dodnes a určite zostane čiernou škvrnou na celom projekte… Aspoň pre mňa. Penaltu som si s Antonínom Panenkom teda nekopol, no podpísal mi aspoň knihu o futbale, v ktorej mal svoju kapitolu. A ja som si musel dať jednu strelu v Dolíčku aspoň sám…

Okrem zmeškanej penalty sme všetko stihli a natáčanie sme skončili o desiatej večer. No a výsledok posúďte sami.

Spot s Panenkom mal byť stredobodom kampane, okrem neho sme nachystali ďalšie mini videá ako pozvánky na zápas s hráčmi Slavie aj Slovana, pripravili sme kampaňovú webstránku, súťaže na webe i sociálnych sieťach a v šuflíku sme mali ešte nejakú špecialitku pre finále. Všetko rozbehnuté, kampaň beží už viac ako mesiac. Ibaže… 4 dni pred zápasom bolo finále zo strany SFZ zrušené. Dôvod? Vraj bezpečnosť, ktorú nedokážeme zabezpečiť. Páni a dámy na zväze na to mali iba nejaký ten rok, aby sa nachystali. Nestihli to. My sme však mali celú kampaň pripravenú spustenú a čakalo sa už len na futbal. Ten sa nestal. Smutní sme boli my, smutní boli hráči, smutný bol klient a hlavný sponzor v Slovnafte a smutný bol aj Antonín Panenka. Ja som si skoro kopol penaltu s Panenkom a skoro sme sa dočkali aj super finále. Možno o rok v Čechách, keďže na Slovensku sa nám to nepodarilo.

Síce sme z toho mali všetci hlavy dole, ale nebolo to zbytočné. Naša kampaň totiž nebola len o jednom zápase, ale o posolstve. Pripomenúť si tradíciu, keď na štadióny chodili celé rodiny a futbalový zápas v nedeľu poobede bol ako sviatok. A to posolstvo platí dnes, zajtra, v nedeľu, budúci mesiac aj celý rok. Pretože zavolať otca (deda, brata, strýka či kamoša) na futbal môžeš stále. Či si muž alebo žena, teeneger či dospelý. A o to nakoniec išlo a kruh sa uzavrel.  

My sme si okrem super zážitku z natáčania s Antonínom Panenkom z kampane odniesli veľa poznatkov do ďalších projektov. Napríklad aj to, že aj 110%- né úsilie nemusí skončiť tak, ako si prajete. Opäť sme si potvrdili aj to, že “nedá sa” v Elite nemá miesto, našli sme kamošov a šikovných ľudí v Laurinc Studio a v neposlednom rade sme si vyskúšali “krst ohňom” na prvej spolupráci s klientom Slovnaft. A myslím, že nám to spoločne celkom klape a od leta sme stihli už zopár ďalších projektov.

A možno budúci rok si kopnem aj tú penaltu s Panenkom 🙂