Predstavte si, že si pár mesiacov po návrate zo zahraničia hľadáte svoju vysnívanú prácu. Denne reagujete na pracovné ponuky, snažíte sa získať job v reklamnej brandži napriek tomu, že ste vyštudovali právo. Ste presvedčený, že človek by mal robiť to, čo ho baví. Vypracovávate zadania pre tých, ktorí hľadajú posily. Absolvujete viac ako tucet pohovorov, väčšinou postúpite ďalej. Dva krát po sebe sa dokonca dostanete do posledného kola, kde sú už len dvaja kandidáti. Oba razy vypadnete. Tlak na nájdenie práce sa zvyšuje.

Alebo na seba tlačíte len sami? Každopádne, začínate loviť aj v právnických vodách. Reagujete na pozíciu Office Managera v medzinárodnej kancelárii a postúpite trikrát ďalej, už do posledného kola. Zo zákulisia ste počuli, že ste „veľmi vhodný kandidát“. Platobné podmienky? Štvorciferné.

V tom si však všimnete, že Elite Solutions, ktorí asi mesiac dozadu hľadali Senior Account Managera, hľadajú opäť – tentokrát však Juniora. Okamžite sa pripomeniete. Prídete na druhý pohovor, kde vidia váš progres a zápal a…? Ponúknu vám stáž, ktorá sa môže, ale nemusí zmeniť na pracovný pomer. Na ďalší deň máte posledné kolo u „právnikov“. Čo urobíte? Slušne poďakujete a ospravedlníte sa, že zajtra neprídete. Potvrdíte mailom stáž v Elite. Tak a som tu.

misooo

Na prvom pohovore som nevedel, čo je to wireframe. Po týždni a pol už približne viem, ako vyzerá celý proces od zadania reklamnej kampane, cez jej tvorbu až po reálne posunutie medzi ľudí. Áno, ja som ten týpek, ktorý vie aké bude mať tvoj operátor nové služby, kým ty ešte vyberáš zo starých paušálov. A to ho ani nemám. : – )

Za tých pár dní, čo som tu, som sa stihol priučiť množstvu cenných informácii o Google Analytics, Adwords, remarketingu, o vytváraní wireframu, mechanike online súťaží, analýze konkurencie našich zákazníkov, copywritingu, o vytváraní a editácii webov podľa potrieb zákazníka, vývoji HTML 5 banerov, nastavovaní a posielaní newsletterov, tvorbe vizuálov do kampaní, FB postovaní, zjednávaní bilbordov so špeciálnou požiadavkou a máličko aj o programovaní…

Ešte viac som však pochopil, aká dôležitá je dobrá atmosféra v kolektíve. Ochota si navzájom pomáhať v spojení s pracovitosťou a kanadskými žartíkmi proste funguje. Rovnako vidím, ako vyzerajú lídri, ktorí vedia, že aj oni raz začínali a snažia sa predať svoje nadobudnuté vedomosti „ďalším v poradí“. Vznikajú tu jedinečné reklamné projekty, ale aj kamarátstva. Reklama však musí byť vašou vášňou. Niečo ako pevný pracovný čas v Elite neexistuje. Na druhej strane je tu však iskra, ktorú som nikde inde nevidel. Zápal pre reklamu, snaha o inováciu a absolútne uspokojenie zákazníka sú na maxime. Už len všetky konštruktívne debaty, ktoré vedú ľudia okolo o jednotlivých projektoch sú pre mňa cennejšie ako monotónna práca v renomovanej firme. Stále neviem ako dopadnem, ale jedno už viem isto. Svoje rozhodnutie ísť na stáž do Elite neľutujem.

Ľudia by si mali svoje sny plniť.